Minicursus 1 - Maak zakelijke afwegingen over veilig zakelijk internetten

Is cybercriminaliteit iets waarmee je als ondernemer nu mee aan de slag moet? In drie blokken helpen we je om een zakelijke afwegingen te maken en na te denken over waar jij staat.

We reiken informatie aan die je als ondernemer aan het denken zet en die het makkelijker maakt te kiezen waar actie nodig is. Aan het eind van het blok stellen we je steeds vragen, bepaal aan de hand daarvan hoe ver je je in de stof wilt verdiepen. 

 

Wat doet cybercrime er toe voor jou als ondernemer?

60% van de Nederlandse ondernemers heeft te maken met cybercrime. De economische schade wordt voor de Nederlandse samenleving alleen al geschat op 10 miljard euro. Onderzoek wijst uit dat ondernemers de vormen en impact van cybercrime niet altijd kennen. De ondernemer beschermt zich hierdoor ook niet tegen de mogelijke schade die cyvercrime kan aanrichten.

Aandachtspunten in dit blok

 • Welke vormen van cybercrime zijn er?
 • Wat zijn de gevolgen van cybercrime?
 • Actuele ontwikkelingen in criminaliteit via internet

Wat zijn er voor vormen van cybercrime?

Het welbekende virus kennen we allemaal, maar er zijn meer vormen van cybercrime. In dit artikel een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime met daarbij een korte uitleg.

Wat is de jaarlijkse economische schade van cybercrime?

McAfee deed onderzoek naar de schade als gevolg van cybercriminaliteit en de maatregelen die bedrijven in het MKB nemen om schade te voorkomen. De conclusies van McAfee sluiten aan bij wat MKB Servicedesk en De Zaak eerder in een infographic samenvatten.

Actuele ontwikkeling: Cybercriminelen richten zich steeds meer op mobiele telefoons

Naast de computerbezitters hebben zij het steeds vaker gemunt op smartphone-gebruikers. Europol stelt voor het eerst vast dat mobiele malware een serieus probleem is.

Actuele stand van zaken: Cybersecuritybeeld 2016

Beroepscriminelen organiseren zich steeds beter en maken gebruik van geavanceerde digitale aanvalsmethoden. Het afgelopen jaar vonden verschillende grootschalige aanvallen plaats met als doel het stelen van geld of kostbare informatie.

Schat jij het risico van cybercrime voor ondernemingen juist in?

Hoeveel meldingen waren er denk je in het 1e kwartaal 2016 na invoering van de nieuwe wet datalekken?

Welke stelling over het Nederlandse MKB en cybercrime is juist?

Fox-IT ontdekte in april 2016 dat via advertenties op Nederlandse sites (waaronder Nu.nl, Buienradar en Marktplaats) kwaadaardige software werd verspreid. Zogenaamde malvertising. Hoeveel Nederlandse sites bleken besmet, denk je?

Volgende

Wat heeft de ondernemer te verliezen en hoe bescherm je dit

Als ondernemer moet je weten hoe belangrijk veilig zakelijk internetten is voor jouw onderneming. Hierbij hoort een goede inschatting maken van de risico's en mogelijke impact. Aangesloten op deze inventarisatie is een juiste aanpak van bescherming van je 'digitale' bezit genoodzaakt.

Aandachtspunten in dit blok

 • Inventarisatie van je digitale bezit.
 • Maak je regelmatig backups? En kun je ook met deze overweg wanneer je ze nodig hebt?
 • Overstappen op 'the cloud' wat zijn de gevolgen van bestaande zekerheden?

Eerste stap naar een digitaal veiliger bedrijf

Door de bedrijfsvoering heen wordt veel digitale informatie verzameld. Op welke punten moet het bedrijf letten om een veilige omgeving voor haar werknemers, maar ook haar klantengegevens te realiseren? Lees de aanknopingspunten voor een digitaal veiliger bedrijf.

Back-up maken en wat moet je er mee doen?

Het is aan te raden om regelmatig een back-up te maken van je zakelijke bestanden en systemen. Bewaar deze back-ups ook op een veilige en betrouwbare locatie. Lees in het artikel hoe je een back-up maakt en waar je deze het best bewaard.

Veiligheid van 'The Cloud', backuppen in de cloud

Ondertussen hebben we 'the cloud' toegelaten in ons systeem. Hedendaagse organisaties hebben bepaalde eisen voor hun IT-oplossingen, zoals schaalbaarheid, flexibiliteit, delen van data, veiligheid en – niet onbelangrijk – lage kosten. De cloud speelt hier perfect op in. Maar hoe zorg je ervoor dat je date in de cloud niet kwijt raakt? Volg het 3-2-1 principe en minimaliseer de kans op verlies van je data.

Risico-inventarisatie en backups: waar sta je nu?

Ik heb een goed beeld van de zakelijke schade die ik op kan lopen als een crimineel weet binnen te dringen op ons netwerk en/of belangrijke wachtwoorden in handen krijgt.

Backups en andere digitale 'plannen B' zijn bij ons....

Volgende

Mentaal en organisatorisch voorbereiden op een mogelijke cyberaanval

Scenario denken, iets wat een ondernemer liever niet doet. Maar toch niet onbelangrijk om voldoende kennis op te doen mocht het wel gebeuren. Het fenomeen 'ransomware' komt steeds vaker voor, criminelen versleutelen alle gegevens op een netwerk of schijf (schijven). Enkel door het betalen van losgeld krijg je de toegang weer terug.

Aandachtspunten in dit blok

 • Wat doet ransomware met je gegevens
 • Is het betalen van losgeld verstandig
 • Hoe je ransomware te lijf gaat 

"Ik kan niet bij mijn zakelijke bestanden tenzij ik betaal"

Ransomware wordt een steeds groter probleem voor bedrijven, ook het MKB krijgt er steeds meer mee te maken. Benieuwd wat ransom- of cryptoware precies is, wat het doet en vooral hoe je het voorkomt lees je in het volgende artikel.

Wat te doen bij een ransomware infectie

De verleiding is groot om toe te geven aan de actie, echter zijn er tal van mogelijkheden om het proces om te keren. Het betalen van losgeld geeft geen zekerheid tot het terugkomen van gegevens, in het artikel wordt beschreven welke acties wel zinvol zijn voor je onderneming.

Verwijderen van ransomware

Als je eenmaal weet waar je mee te maken hebt kun je gericht zoeken naar een oplossing. Met behulp van de juiste tools is het mogelijk om de ransom ware te verwijderen.

Gewapend tegen cybercrime?

Ik gebruik ransomware of andere serieuze risico's om met collega's en zakenpartners te praten over wat ons te doen staat om online risico's te beperken.

Ik kan alleen te maken krijgen met ransomware als ik of een collega per ongeluk een programma installeer (een executable aanklik)

Welke van de volgende stellingen over ransomware is NIET juist

Volgende

Risico's afdekken door verzekering, voorkom financiële problemen

Risico's zijn er in alle maten. Sommige neem je voor lief, omdat het bedrijf ze kan dekken. Meer als het risico groter is dan de onderneming kan of wilt dragen zijn er voldoende verzekering mogelijkheden. Tegen welke online gevaren kun je je verzekeren.

Aandachtspunten in dit blok

 • Welke verzekeringsmogelijkheden zijn er? 
 • Wat kan er verzekerd worden?
 • De toekomst van de cybercrime verzekering

Cyberrisico's verzekeren: het kan

Terwijl er toch redelijk hoge risico’s zijn. In 2012 kostte de cybercriminaliteit Nederland ongeveer 10 miljard euro. Gelukkig beseffen steeds meer ondernemers dat het goed is om hier eens serieus over na te denken.

Cyberverzekering op den duur normaalste zaak van de wereld

Cyberrisico’s worden reeds deels gedekt op traditionele polissen, bijvoorbeeld brand- en technische verzekeringen, de aansprakelijkheidsverzekering en de fraudeverzekering. Echter, geen enkele traditionele verzekering biedt uitgebreide dekking in geval van de verwezenlijking van cyberrisico’s.

Ga jij bewust om met cybercrime?

Heb je risico's van cybercrime en andere online risico's afgedekt?

Ik kan de financiële risico's van verschillende vormen van cybercrime vrij goed inschatten

1
0